Kategoria: Tulokset
Nuorten ja senioreiden SM: Nella Nyqvistille kolme kultaa
Julkaistu:”Täytän muutaman päivän kuluttua 18 vuotta, joten nuorten luokat päättyvät osaltani tähän”, sanoi Nella Nyqvistnuorten SM-kisojen päätöspäivänä. Ja huikealla tavalla hän lopettikin. Ykkössijoitettuna kaikissa kolmessa pelilajissa ja kultamitalistina kisojen jälkeen kaikissa kolmessa. Eivätkä voitot – edes erät – olleet missään vaiheessa uhattuina.
Kaksinpelin loppuottelussa Helsingfors Badminton Clubia (HBC) edustava Nyqvist kohtasi Ananya Kandalan, Espoon Sulkapallo-Badminton (ESB). Vain 18 minuutissa Nyqvist takoi luvut 21-5, 21-6. Toisessa erässä hän vei peräkkäin 11 pistettä tilanteesta 3-1 tilanteeseen 14-1. Melkoista ylivoimaa siis. Toisaalta Nellan vuosien panostus harjoitteluun on ollut varmasti maamme naispelaajista kovinta. Ei ihme, että lyönnit paukahtelevat aivan eri tavalla kuin kilpakumppaneilla. ”Kova kosketus palloon”, oli Nellan edesmenneen isoisän, Ari ”Nygge” Nyqvistin lempiteema. Hän olisi varmasti tyytyväinen.
Naisten nelinpeli 19 -luokassa Nellan parina pelasi seuratoveri Nova Deb. Vastustajat Yelyzaveta Gusarenko Tapion Sulasta ja Unni Parikka ESB:stä eivät pystyneet ottelua pitkittämään. Vain 19 minuutissa ja ainoastaan kolmea palloa käyttäen peli oli ohi luvuin 21-6, 21-10.
Sekanelinpelin loppuotteluun päättyi Nellan junioriura. Hän löi yhdessä Söderkulla Sulkapallo-Badminton Alvar Mellerinkanssa Klaki-Sulan Elmeri ja Emma Lybeckin 21-14, 21-9.
*
Miesten kaksinpeli -19:ssä loppuottelijoiden sijoitukset pitivät. Oliver Oldorff, Tapion Sulka (1) vastaan Alvar Melleri SSB (2).
”Oliver pelaa yhtä hienosti kuin veljensä Joakim juniorina, mutta ei ole aivan yhtä eleetön”, kuulin kommentin katsomosta. Ja hienosti Oliver pelasikin, kuten myös Alvar, mutta tasaisen varmasti Oliverille kääntyivät pallot suunnilleen kaksi kolmesta -tahtia. Luvut 21-11, 21-15. Ottelu oli paikoin melkoista iskulyöntien sarjaa.
Oliver pelasi lopulta mestaruuskisan ilman erätappioita, vaikka joutuikin pelaamaan neljä ottelua. Eniten pisteitä häneltä nappasi Badminton Unitedin Akseli Aalto, joka sai välierässä avauserässä 17 pistettä.
Luokan puolivälierät olivat sikäli mukavaa katsottavaa, että pelaajia oli eri puolilta Suomea: Tapion Sulasta Espoosta kaksi, Jyväskylästä yksi, Kaarinasta yksi, Nurmijärveltä yksi, Helsingistä kaksi, Sipoosta yksi.
Miesten nelinpeli 19:n voittaneet Alvar Melleri ja Akseli Aalto saivat tehdä ensin kunnon päivätyön välierässä Tapion Sulan Oliver Oldorffia ja Tommi Kaikkosta vastaan: 21-19, 21-17. Ja loppuottelussa vielä vastustajiaan selvästi nuoremmat Axel Gras/Sam Lindberg Tapion Sulka/HBC alkoivat hekin saada heti pisteitä, jos hyökkäävästä pelistä livettiin. Lopulta luvut 21-11, 21-15 voittajille.
Kaiken kaikkiaan nuorten kisoista jäi mieleen Nella Nyqvistin ylivoima ja myös se aggressiivisuus, millä nuoret palloa nykyään iskevät. Kaksinpeli - nelinpeleistä puhumattakaan - ei tosiaankaan muistuta shakkisiirtelyä. Nopeus ja aggressiivisuus ovat valttia.
Kultasuoni ei ehtynyt
Jyri Aalto, BU, kukitettiin 20 peräkkäisen kilpailukerran täytyttyä ilman tappioita. Kukitus tapahtui kesken kilpailu-urakan, mutta voitokas sarja jatkui: kultaa SN-45(!):ssä vakiopari Katja Närkiö-Sillanpään kanssa ja MN-50:ssä niinikään vakioparin Mika Erikssonin parina. Edes erätappio ei ollut edes lähellä. Jyrillä on nyt 45 seniorikultaa eli vuodesta 2005 45 starttia eikä yhtään tappiota. Kaiken lisäksi usea kulta on saavutettu omaa nuoremmassa ikäluokassa. Sulkapallon ”elinkautisen” saanut mies, jos kuka!
MK-35:n voiton vei Oskari Saarinen, Klaki-Sulka. Vuonna 2012 nelinpelin yleisen sarjan Suomen mestaruuden yhdessä Eetu Heinon kanssa voittanut Oskari näytti kaksinpeliosaamisen säilyneen hyvänä. Mestaruustaipaleella ei eräkään lipsahtanut. Loppuottelussa Lappajärven Veikkojen Joona Övermark sai vielä avauserässä 16 pistettä, toisessa enää puolet siitä.
Siinä missä MK-35:ssä oli 15 osallistujaa, oli NK-35:ssä vain kolme! Poolina pelatun kisan voitti Viivi Brandt, BU.
Kauhavan Wisan Jaakko Kohtala teki harvinaisen tempun: voitti sekä kaksinpelit sekä 40- että 45-luokassa ja vieläpä häviämättä erääkään! Paikallisella kielellä moinen esitys oli ”komia”! Pohjanmaa on nousussa.
Kuva Eino Väisänen
Sari Roivainen kolmoisvoittajaksi
Ainoaksi senioriluokkien kolmoisvoittajaksi nousi Badminton Unitedin Sari Roivainen. NN-45:n hän vei seuratoveri Katja Närkiö-Sillanpään kanssa ja NN-50:n ESB:n Tiuku Helinin parina. Kolmas mestaruus tuli kaksinpelistä 50-luokassa ja vastassa nelinpelipari Helin. Loppuottelu oli pitkin tovin vauhdikasta peliä, jossa lisäksi iskettiin palloa kunnolla. Moisella esityksellä olisi takavuosina pärjännyt jopa yleisessä sarjassa.
Kaksoisvoittajia olivat aiemmin mainittujen lisäksi Viivi Brandt 35-NK-SN, Miikka Väisänen 40-MN-SN, Katja Närkiö-Sillanpää 45-NN-SN, Sari Roivainen 45-NN, 50-NK, Jarmo Saarela 65-MK-MN ja Carl-Johan Nybergh 75-MK, 70-MN. Nelinpelivoitossa Callen parina pelannut veli Lasse, joka 1970- ja 1980-luvuilla voitti kahdeksan kaksinpelin Suomen mestaruutta, voitti nyt urallaan 52. kultansa. Hänellä on niitä peräti seitsemältä vuosikymmeneltä 1960-luvulta alkaen. Mukaan on laskettu nuorten, yleisen tai seniorisarjan voitot sekä joukkuemestaruudet. ”Elinkautinen” n:o 2!
Pelipaikasta
EnergiaAreena on upea pelipaikka, mutta 360 pelaajan jättikisan pyörittäminen vain seitsemällä kentällä ei onnistu ns. normaalissa ajassa. Nyt aloitettiin jo perjantaina puolelta päivin ja täysien kisapäivien jälkeen viimeinen ottelu päättyi sunnuntaina vasta 18.44. Mielestäni kisa pitäisi saada vähintään 10 kentän halliin.
Muuten kisan järjestänyt Suomen Sulkapallotuomarit ja –toimitsijat selvisi kisasta vankalla rutiinilla. Päivästä toiseen aamusta iltaan kisan hoitaminen vaatii paljon niin henkisesti kuin fyysisesti.
Pieni arvostelun kohde on se, että niissä otteluissa, joissa ei ollut pisteennäyttäjä vaan tuomari, perustui tilanteen seuraaminen vain tuomarin kuulutuksiin. Niitä taas ei monesti saanut selvää, vaikka kuinka pinnisteli kuuloaan. Ison hallin perushumina syö tavallisella äänellä lausutun. Eli ohje kuin armeijassa: ”KÄYTTÄKÄÄ ÄÄNTÄ!”
Tilastoa: kaikkiaan senioriluokkia oli 38, niissä 21 seuraa oli voittamassa kultaa.
Kärjen kultatilastoa:
Badminton United 6 + 3 jaettua
HBC 4+3
ESB 2+2
Kauhavan Wisa 2+0
Lahti-Sulkkis 2+0
Klaki-Sulka 1+3
Kisojen kuuden suurimman luokan joukossa oli nuorista vain MK-19. Se oli toiseksi suurin 23 osallistujalla. Suurin taas MN-60 kaikkiaan 24 parilla. Muut suurimmat olivat kaikki miesten nelinpelit ikävälillä 40-60.
Tuomo Tennilä
P.S. Korjattu Sari Roivaisen kolmen mestaruuden voitto ja Klaki Sulan kultatilasto