Kategoria: Henkilöt
Sulkapallon Hall of Fameen kaksi uutta jäsentä
Julkaistu:Viikonloppuna huipentuneissa SM-kisoissa Sulkapallon Hall of Fameen nostettiin kaksi uutta jäsentä, kyseessä on Suomen Sulkapalloliiton korkein kunnianosoitus.
Kunniapuheenjohtaja Tuomo Tennilä esitteli Hall of Famen uudet jäsenet.
"Kun sulkapallo maassamme alkoi, oli kärkipeli pitkään toispuoleista. Miespelaajamme pitivät yllättävän hyvänkin tason, mutta naisten peli oli kansainvälisesti kovin hentoa ja aloittelevaa. Mutta kun 5 vuotta oli kulunut, asetelma muuttui. Vuonna 1959 SM-kentille tuli nuori nainen, joka mullisti tilanteen. Hän voitti ensimmäisen yleisen sarjan Suomen mestaruutensa juuri 15 vuotta täytettyään ollen edelleen historian nuorin kaksinpelin Suomen mestari. Seurasi peräti kahdeksan peräkkäistä mestaruutta . Yhdessäkään SM-loppuottelussa hän ei hävinnyt erääkään. Se ei ollut yllätys, sillä tuon kahdeksan vuoden aikana hän ei hävinnyt missään kilpailussa yhteen erää kellekään suomalaispelaajalle! Tämän lisäksi hän saavutti viisi nelinpelin Suomen mestaruutta, nekin peräkkäin. Hän edusti Suomea viidessä maaottelussa ja saavutti Suomen Sulkapalloliiton kultaisen pelaajamerkin n:o 3. Koko uransa hän edusti Esbo Bollklubia eli EBK:ta. Ylivoimainen ura näytti jatkuvan vielä vuosikausia, mutta tuli kuitenkin päätökseen kovin varhain. Sulkapallo hänen aikanaan oli kuitenkin vain harrastus ja kun yksityisyrittäjyys vaati täyden työpanoksen, sulkapallo sai jäädä. Näin hän luovutti kentän muille vain 22-vuotiaana, iässä jossa vasta lähestytään parhaita vuosia! Hänen asemaansa kuvaa aikalaispelaajan, Mårten Segercrantzin lausunto:
”Hänen ansiostaan saatoimme aloittaa normaalit maaottelut, kun pystyimme pelaamaan myös naisten otteluja.”
Suomen sulkapallon” First Lady", Ensimmäinen nainen: Marita Rosén!!"
"Siirrymme nyt aikajunan pikakyydissä vuosikymmeniä Maritan ajoista eteenpäin. Pysähdymme aluksi sulkapallohallin oven taakse. Siinä seisoo pikkupoika, jonka pitäisi mennä ensi kerran elämässään sulkapalloharjoituksiin. Mutta rohkeus pettää, hän ei avaa ovea, vaan kääntyy ja poistuu paikalta. Onneksi - Suomen sulkapallon onneksi - hän palaa seuraavalla kerralla ja loppu on tuttua sanontaa käyttäen ”historiaa”. Hän kehittyy nuorena nopeasti. Menestyy nuorten luokissa kotimaassa ja saavuttaa nuorten Euroopan mestaruuskisoissa pronssia vuonna 2003. Hänestä tulee pelaaja, joka uuden vuosituhannen ensimmäisen vuosikymmenen päästyä vauhtiin, pitää sulkapalloa esillä Suomen tiedotusvälineissä sekä kotimaisen että kansainvälisen menestyksensä ansiosta. Hän hallitsee Suomen miesten kaksinpeliä. Vuosina 2005-2014 hän piirtää suvereenin jäljen SM-historiaan: kymmenen loppuottelua, kymmenen voittoa. Hän saavuttaa 14 kansainvälistä mestaruutta. Skotlannin avoimet voittaessaan hänestä tulee skottiyleisön suosikki räväkällä pelityylillään. Edustaa Suomea 48 maaottelussa. Saavuttaa Suomen Sulkapalloliiton kultaisen pelaajamerkin n:o 37. Hän pelaa kahdet olympialaiset. Tasavallan presidentti tulee varta vasten katsomaan hänen otteluaan. Hänestä kirjoitetaan kirja. Hän on tietysti Ville Lång!"
Marita Rosénin ja Ville Långin palkitsivat kunniapuheenjohtaja Tuomo Tennilä ja liittohallituksen puheenjohtaja Tytti Saarinen.